Факти про корупційні схеми в Миколаївському регіоні

  • 2 марта 2020, 9:25
  • 1906

Як заробляють ставленики нової влади

Основні герої корупційних схем на Миколаївщині — це вже ставленики нової влади: Шуцький О. - керівник Чорноморської митниці; Герсак В. - начальник Управління СБУ в Миколаївській обл. та Заітов В. - начальник податкової міліції ДФС в Миколаївській обл. Повідомляє Полиграф.НЕТ з посиланням на from-ua.

Контроль та “кришування” суб’єктів ЗЕД у митній сфері.

1. Робота у напрямку експорту зернових.

В кінці вересня 2019 року начальником Миколаївського обласного управління Віталієм Герсаком підписано лист у Миколаївську митницю щодо надання інформації по експортерам. Після чого цей лист доведено експортерам, як аргумент для «початку спілкування» із ним на пряму щодо експортних та імпортних операцій. З вересня по жовтень відповідальним за збір фінансів у розмірі 0.2% був водій Руслан (097-774-52-33), помічник Віталія Герсака. Слід відмітити, що саме Руслана з СЗР Герсак перетягнув з собою. На даний час ця скрита особа його особистий водій, охоронець та посередник в корупційних питаннях, який одночасно рахується співробітником СЗР та виконує роботу в СБУ.

Листопад 2019 - січень 2020 схема по збору коштів із схемних експортерів виглядає наступним чином:

За попередньою домовленістю керівництва Чорноморської митниці (Шуцького О.), начальника Управління СБУ в Миколаївській обл. (Герсака В.), начальника податкової міліції ДФС в Миколаївській обл.. (Заітов В.) поставлено на контроль здійснення експортних операцій суб’єктами ЗЕД в Чорномоській митниці в межах пунктів пропуску в Миколаївській обл. Постійно здійснюється «тиск» на усі компанії, котрі займаються експортними операціями як ті, що працюють в «білу», так і тих, що є «сірими»(відсутність законних підстав для відправлення у режимі –експорт- через порушення податкового законодавства). Для безперешкодного здійснення своїх операцій експортерам потрібно щомісячно перечисляти кошти у розмірі 0.6% від контрактної вартості відправленої продукції с/г призначення(пшениця, соя, кукурудза ); 1% від контрактної вартості при експорті соняшникової олії, макухи, шроту. Загальна сума акумульованих коштів розподіляється порівно між трьома силовими структурами.

Порядок організації передачі коштів та структури:

Відповідальні від СБУ: спочатку був водій начальнка Руслан, а потім коли Шуцький О. дізнався, що Герсак В. (керівник управління СБУ в Миколаївській обл.) документує через водія його колег то змінили на Ісламова Р.М.(начальник слідчого відділу управління СБУ в Миколаївській обл..), з яким Шубський О. співпрацював в Сумській області.

Відповідальний від Чорноморської митниці Шуцький Олександр (керівник митниці), Ілляшевич Ярослав (начальник поста Миколаїв морський) та Корчака С. (начальник митного поста Ольвія).

Відповідальний від податкової міліції Заїтов Віталій (керівник)

Фізичні особи Горін Дмитро, Афанасєв Олег, Каренблат Руслан

Чому митники вибрали саме Каренблата Р. для передачі коштів? По-перше: саме Руслан перший прибіг до Ілляшевича Ярослава (якого Шубський О. назначив відповідати за Миколаївські митні пости) та "злив" колишнього керівника Миколаївської митниці Криля Романа та його одеську команду; по-друге: дружина Руслана працює в СБУ і митниця, знаючи неадекватні дії Герсака В., надіється, що він не буде документувати своїх.

Схема щодо тиску на експортерів полягає в наступному: при подачі експортером декларацій митницею затримується оформлення товару на підставі витребування додаткових документів, а також орієнтувань зацікавлених правоохоронних органів. В цей час інформація щодо суб’єкта, що подав документи від митниці надходить до СБУ в Миколаївській обл., податкової міліції, а також Афанасєва О. та Каренблата Р. Відповідні фізичні особи(Каренблат, Афанасєв) аналізують право власності експортного товару та виходять із пропозицією щодо вирішення усіх проблем, які виникають на митниці із усіма вище зазначеними силовими структурами. У випадку відсутності контактів із правовласниками товарів надається вказівка СБУ та Чорноморській митниці фізично затримати оформлення до моменту встановлення контактів із відповідним суб’єктом ЗЕД.

Розрахунок здійснюється за наступною схемою:

Каренблат Р. відповідальний за збір коштів з наступних компаній:

Мет тайм груп 41876273, Ленікс Груп 41565241, ТОВ “Аква дол технолоджіс” 42282423, ТОВ «Зерновий термінал «Октябрськ» 38247143, ТОВ «Омега авто поставка», ТОВ “Індастріал кемікалз” здійснює збір коштів посередник «Х» та передає Каренблату Р.

З даного списку представниками: ТОВ «ТК Сузір’я» 43270944, ТОВ «Трейд бустер»43109375, ТОВ Ленікс ТОВ «Віптраст» 42915356, ТОВ «Миколаїв південь сервіс» 32997155,ТОВ «Снаппер» 42248403, ТОВ «Агрофірма Вінд» 31761108, ТОВ «Ді енд Ай Еволюшин», ТОВ, ПП «Імексплаза» 42844631, ТОВ «Райз Північ» 34264631, ТОВ «Никстор Агро» 36622359, ТОВ “Веста Південь” 41149264, ТОВ “Долоросса” 42217015, ТОВ “Укренереджи” 41496524

Каренблат Р. збирає кошти особисто або через Горіна Дмитра.

Каренблат Р., в свою чергу із усієї суми зібраних коштів утримує за надання своїх послуг 10% .

Він безпосередньо передає 0.2% від експортної вартості відправленої за місяць по даним компаніям з сипучої с/продукції та зерна.

33% від вартості товарів експортованих у виді шроту та олії безпосередньо Герсаку В.

Решту коштів порівну розподілених Каренблат передає керівнику податкової міліції Заїтову В., а також керівнику Чорноморської митниці Шуцькому О. або його представнику Ілляшевичу Я.

Афанасєв Олег відповідає за збір коштів з представників даних компаній:

«Китон транс» 41732576, ТОВ «Зерно-агротрейд» 38234181, ТОВ «Прайд-Союз» 41854392, ТОВ «Линда ОПТ» 42235815, Торенс Груп 42800657, ТОВ «Тайпром» 43086421, ТОВ «Карада опт» 43109443, ТОВ «Ране Груп» 43134511, ТОВ “промислова група “спецприлад” 42891456,

ТОВ “Локо трейдінг” 41229391.

Кошти акумулються у тих же процентних ставках, що і Каренблатом Р.

Афанасєв О. залишає 10% від усіх зібраних коштів як відсоток за надання послуг.

Усі зібрані кошти розподіляються порівно на 3 силових структури: СБУ/ податкову міліцію/митницю

Афанасєв О. ососбисто передає кошти для сбу через Ісламова Р., котрий далі передає їх Герсаку В.

Також Афанасєв О. ососбисто передає третину акумульованих коштів начальнику митного поста “Миколаїв Морський” Ілляшевичу Я.( той у свою чергу передає їх начальнику Чорноморської митниці Шуцькому О. і начальнику митного поста “Ольвія” Корчаку С.)

Кошти для податкової міліції Афанасєв О. передає особисто Заїтову В. або його представнику.

2. Імпорт.

У напрямку імпорту встановлюється контакт із Ігорем Калюжним, власником групи компаній “Техноторг” (30976452, найбільша компанія в Україні по імпорту с/г техніки). За не втручання в діяльність імпортера встановлено тариф у 200 у.о. за 1 декларацію.

Щодо інших суб’єктів, то було озвучено можливість роботи у напрямку імпорту тканини та господарської групи за тарифом із розрахунком 1 000 у.о. за один контейнер, але не більше 30 одиниць в місяць однією структурою (заниження митної вартості контейнера до 30%).

На даний момент працює група, що імпортує жіночі сумки, дитячі іграшки, а також будівельні матеріали із заниженням індикативної ціни на 10-25 % від митної бази. Дану групу структур було погоджено Ісламовим Р. із своїм керівником Герсаком В. на умовах 500 у.о. для сбу в Миколаївській обл,з кожної імпортної декларації.

Ісламов Р. встановив контакт відповідної групи з куратором фінансових питань Чорноморської митниці Ілляшевичем Я. та погодив мінімізацію платежів із ним на умовах 400 у.о. з кожної імпортної декларації.

Спочатку Герсак В. дозволив розмитнити по цій схемі 300 контейнерів, про те коли розмитнили 7 контейнерів, за якими стояв його особистий ворог Бурченко К. (всі походження, якого Герсак В. публікував через місцевого активіста Жело Д.) заробивши на цих контейнерах більше ніж начальник СБУ, дізнавшись про це Герсак В. зупинив імпорт контейнерів, дозволивши працювативиключно перевіреним імпортерам. 

3. Експорт металолому.

Із суб’єктами ЗЕД з жовтня місяця активно розпочалось накопичення металолому в портах Ольвія та Миколаїв. Перші відправлення із порушенням чинного законодавства (занижено тоннаж та не відповідність специфікації) відбулось на початку грудня 2019 року ПП «Імпульс-експо» 42740771 статутний капітал компанії 1000 грн. Герсак В. погодив із керівником митниці Шуцьким О. поставки на таких умовах для експортерів 4$ з тонни металолому, що вказуються для оформлення та 10$/т з об’єму, що не вказується в документах. При цьому Герсак В. закриває усі інші силові структури. Кошти які виділялись нібито на прокуратуру та МВД Герсак В. так існе передав залишивши собі. 

4. Кришування контрабанди нафтопродуктів

Герсак В. особисто погодив із керівником податкової міліції Віталієм Заїтовим (довірена особа губернатора) та керівником Чорноморської митниці схему завозу паливо-мастильних матеріалів без митного оформлення. З лютого 2020 року має запрацювати схема зламу інвойса щодо маси ввезених імпортних нафтопродуктів із заниженням на 50%. Погоджується схема із розрахунку відкату 120$/т, тобто при не заявленому об’ємі, але з обмеженням до 2000-3000 тонн при одноразовій поставці. Обов’язкова умова поставка імпортером не резидентом «to order». 

Друга схема, яку планує запустити Герсак В., це контрабанда дизельного палива в Очакові невеликими партіями. Вказану схему пообіцяв реалізувати невдалий опер ВКР його близький товариш Яремчук Дмитро. Для цього Герсак В. звільнив начальника райвідділу СБУ Семерню Андрія та призначив алкоголіка Яремчука Д. Проте, Яремчук Д. вже другий місяць доповідає про неможливість запуску схеми в зв'язку з протидією заступника начальника МВД Виговського Івана.

Теги
Схеми
Корупція
Миколаїв
Влада
Нова
Україна