Королі українського лісу. Частина перша: Офшорна Естонія та Злочинний Альбіон

  • 29 августа 2019, 13:58
  • 4329

Ця історія розпочалася з випадкової зустрічі. В переддень католицького Різдва, я йшов засніженим Львовом, дув сильний вітер, я на ходу прикурював сигарету, та зіштовхнувся із кремезним чоловіком. Той повернувся, і я впізнав у ньому офіцера Служби Безпеки України. Ми познайомилися багато років тому, я та редактор мали зустріч із керівником підрозділу боротьби із корупцією та організованою злочинністю (другою людиною в СБУ області). І власне цей офіцер також був на розмові.

— Що такий не уважний, людей збиваєш – над чим зараз працюєш? —

— Та, тему шукаю, міжнародну — щоб кілька країн були задіяні. —

— Не має що шукати – про ліс зроби. Як під виглядом дров везуть в Європу. —

— З чого почати?

— Маєш назву компанії, прізвище людини. Там сотні мільйонів. У темі – всі. Далі знайдеш сам. 

Частина перша.

Офшорна Естонія та Злочинний Альбіон Культурний чиновник

Спочатку це скидалося на невдалий жарт. Адже офіцер спецслужб назвав Андрія Вороновського. Цей чоловік відомий у місті. 2010-го, у двадцять шість, Вороновський очолив управління культури та туризму Львівської міської ради. В скандалах помічений не був.

За два роки подав заяву на звільнення.

— Хочеться рухатися вперед. Хочеться заробляти більше, жити спокійніше, — прокоментував свій крок журналістам.

Та зник із публічної площини.

Де ліс, а де бувший культурний чиновник, — подумав я. Але почав перевіряти.

Проаналізував країни, у які державні лісові господарства п’яти прикордонних областей продавали ліс. І почав шукати у реєстрах прізвище екс-очільника культури. Знайшов. На превеликий подив, це не була Румунія, Австрія чи Німеччина – де великі деревообробні гіганти.

Естонці напевне б здивувалися, дізнавшись, що зареєстровані у них компанії купують ліс у масштабних обсягах.

У Талліні у 2013 році, А. Вороновський стає членом правління Bioenergy solutions OÜ (LLC).  Разом із українцем Назаром Лисим (на головному фото праворуч).

Їх партнерки —  естонки Triin Nagel та Katrin Taho.

Стає цікавіше. Все вказує на фіктивну фірму та номінальність управлінців.

Білі комірці

Адреса реєстрації – вулиця Jõe 5. Тут систематично “з’являються” компанії пов’язані із естонськими партнерками українців.

Таhо і Nagel – номінальні директори-секретарі-члени правління. В естонських реєстрах Nagel – згадується у 24 фірмах. Та — справжня бізнес-леді тут – Таhо. Їй вдалося відзначитися у 575-и компаніях.

Фірми пов’язані із Taho були під пильним оком правоохоронців. Йдеться про скандальну в Естонії, справу групи компаній “Divec — Dreiv Grupp”. У їхніх офісних приміщеннях на Jõe 3 – 5 вилучили понад  5 000 документів різноманітних фірм. Слідчі підрозділів боротьби з економічною злочинністю стверджували, що більшість із цих компаній використовувалися для шахрайства.

Було викрито понад 500 схем офшорних фірм.

— Зниження податків та ПДВ. Через замовляння неіснуючих послуг в офшорних компаній, — розповідав юрист податкового департаменту Maret Ambur.

Програвши усі суди, фірми були ліквідовані, повернувши назад у бюджет понад 7 млн євро. Ще майже 9 млн євро незаконно відшкодованих податків, контролюючим органам стягнути не вдалося – закінчилися терміни позовної давності.

Проаналізувавши діяльність компаній Taho та Nagel, зареєстрованих у різні періоди на Jõe 5, розумієш – схеми нікуди не зникали.

Larisberg Development OÜ – була об’єктом досліджень естонських розслідувачів.

FB Eastland OÜ  – була помічена ICIJ у Paradise Papers – в офшорних схемах на Мальті.

Пошук даних, про діяльність кількох десятків організацій обох естонських “бізнеследі”, не дав жодного результату. У них навіть інтернет – ресурсів немає.

І коли перелік перевалив за сотню – мене чекав успіх. Простенький інтернет – сайт. Який все “розклав по поличках”.  InCorpora OÜ — із членом правління Triin Nagel.

InCorpora створить для вас компанію в Естонії. Займатиметься адмініструванням та поданням фінансової звітності. Створить юридичну адресу, надасть послуги секретаря із приймання пошти та відповідей на дзвінки.

Сплячі восьминоги

— Естонія — одна з найрозвиненіших у світі країн. Ви можете підписати свої документи онлайн і керувати своєю компанією з будь-якої точки світу, — інтригує InCorpora.

InCorpora  не лише допомагає у створенні – вам пропонують купити  уже готові компанії – “під ключ”.

Однієї із таких – напевне є Vitison OÜ, із Jõe 5 — управляє Nagel (раніше — Taho ). За даними естонського реєстру, фірма від заснування у 2016 році, “продовжує спати”, так і не почавши свою діяльність.

Масштаби попиту на “білі” офшори вражають.

— Сьогодні в Естонії налічується 150 033 штук таких сплячих «восьминогів» (це 35,1% всіх компаній, зареєстрованих в реєстрі), — підрахували економічні експерти “Inforegistriga”.

У підсумку – така картина: Taho та Nagel реєструють компанію Bioenergy solutions OÜ – на замовлення українців А. Вороновського та Н. Лисого. Займаються звітністю, адмініструванням, секретарськими та представницькими послугами в органах влади Естонії. Інтернет сайт не створюють – жодної публічності.

Бізнес відразу налагодився – я знайшов дані, що Bioenergy solutions почало укладати контракти на купівлю українського лісу вже за кілька місяців.

Із Taho співпраця йшла добре – уже невдовзі вона реєструє (продає) Н. Лисому та А.Вороновському наступну компанію — Timber Technologies OÜ. Напевне, економили кожну копійку – і на секретарів. Бо естонська фірма навіть номер телефону мала український.

Третя компанія – у якій фігурує Вороновський – Legatrans OÜ.

Але, знайшовши фінансові звіти, я зрозумів — це далеко не єдині фірми у схемі. Банківські обороти значні – та не на сотні і сотні мільйонів.

Hiding in plain sight

Хочеш заховати сліди нечесних грошей? Це можна зробити у Великобританії.

Експерти Transparency Intrernational UK, у дослідженні “How UK companies are used to launder CORRUPT wealth”, наводять просто неймовірні факти.

— Згідно із консервативними оцінками Національного агентства боротьби зі злочинністю (National Crime Agency), масштаб відмивання грошей у Великобританії становить від 41 до 102 мільярдів євро щороку, — вказано у дослідженні.

Не дивно, що компанія, яка – як виявиться – тисячами вагонів на місяць вивозила український ліс і назву якої, мені повідомив спецслужбовець (разом із прізвищем Вороновського), значилася у Лондоні.

Biofuel Trading LLP. Зареєстрована влітку 2012 року – коли Вороновський пішов із посади у Львівській міськраді.

Адреса – класика жанру. Кімната, у цьому крихітному будинку, на короткій вулиці Лондона.

(5 Percy Street, London, W1T 1DG)

Якщо не бачити фото, подумаєш — йдеться про увесь бізнес-квартал на Wall Street.

За даними Реєстраційної Палати Великобританії  (Companies House) – тут “оселилося”  21 283 компанії.

За вибірковими підрахунками, станом на сьогодні, активними залишається понад 16 000 організацій.

Затишне місце для експортера українського лісу до Євросоюзу. Дешевенький сайт, зроблений за допомогою безкоштовних інструментів. Ні контактних представників, ні номеру телефону.

Та це вкрай не вписується із фінансовим звітом. Лише за 4 останніх місяці 2016-ого, оборот компанії становив під 17.4 млн євро. Для розуміння — це вартість 7.5 тисяч вагонів лісу !

Biofuel Trading ховається за двома управляючими фірмами.

Одна із них — Bolero Partnership LTD. Вона входить до мережі офшорних компаній, пов’язаних спільними власниками та кімнаткою на Сейшелах. У старому двоповерховому будинку – відомому як прикриття для російської мафії – у аферах із брудними грошима у футбольних махінаціях.

Мережа в тандемах – у сотнях компаній Великобританії.

Чому у тандемах? Законодавство Великобританії передбачає, що засновником LLP повинно бути, як мінімум дві організації/особи.

І звісно, брудні гроші проходять по рахунках за межами країни. Розслідувачі з Великобританії, у нещодавньому дослідженні доводять, що у банківській системі Сполученого Королівства це б відразу впало в око борців із злочинністю. Тому, переважна кількість непрозорих компаній мають рахунки у Латвії та Естонії.

Чи офіси. Я знайшов адресу цього напівзруйнованого будинку в Ризі. Тут “веде” бізнес одна із англійських фірм наших сейшельських друзів. Окрім неї – ще поселилося 203 компанії.

Під крилами бізнес-ангелів: тероризм та дитяче порно

За сейшельським офшорним угрупуванням ховаються численні міжнародні злочинні структури.

Вони створюють все нові та нові фінансові піраміди, обдурюючи людей. Як от – махінації Richmond Berks Europe – в яку залучали гроші, обіцяючи 1.5 % доходу на день (547 % в рік).

Чи Generic Community – в якій Rimvydas Giedra, затягуючи довірливих вкладати гроші, особисто розповідав казки про неіснуючих бізнес-ангелів, що із намірів допомогти людству, вирішили надати його проекту 2.29 млрд євро.

Засновані сейшельським угрупуванням компанії фігурують у різних мережах із відмивання грошей та шахрайських схемах.

Та це дрібниці – у порівнянні з відкритим кримінальним провадженням за фінансування тероризму та підтримку сепаратистів.

Чи розповсюдженням дитячого порно і дитячою онлайн проституцією.

І напевне, з огляду на описане, навіть не варто зупинятися на схемах, де директори українських стратегічних підприємств підозрюються у зловживанні владою та розкраданні мільйонів, історіях із зменшенням розмірів податків та митних платежів для українських імпортерів.

І легалізації хабарів. До прикладу, через компанію Blessington trade LLP. За версією Національного Антикорупційного Бюро України, це була одна із англійських фірм, через які могли відмиватися гроші, отримані компаніями народного депутата України Миколи Мартиненка, як хабарі від чеської Škoda JS, при продажах обладнання на ДП НАЕК «Енергоатом».

Контрабандист

Є у цій історії кумедний персонаж.  Директор Na Consulting LTD – другої компанії – засновниці -експортера українського лісу Biofuel Trading.

Це Roy Ervin Conrad Delcy. Він настільки “успішний” бізнесмен, що навіть особисто контрабанду з Європи до Росії повіз.

Чоловік з паспортом Британських Віргінських островів, тісно пов’язаний із нашою сейшельською публікою.  А заснована його Na Consulting – фірма Integra Global Trade LP – приводить до будиночку в Шотландії.  Будете в Единбурзі – обов’язково сфотографуйтеся. Сюди записали 277 909 компаній.

Саме Roy Ervin допоміг вийти на слід.

Серед сотень промоніторених  фіктивних організацій, засновників, директорів – лише Na Consulting LTD – зустрічалася всього у двох фірмах. Я взяв її в опрацювання.

Слідчий з Волині

— Так а чого ти сидиш у реєстрах тих всіх країн? Молдова, Білорусь, Росія, Казахстан, Румунія, Литва, Естонія. Ліс же вивозили з України. Ти у наші дивився?,- насміялася дружина, в другий тиждень моїх невдалих пошуків.

І хоча успіх лежав на долоні – сам до нього не дійшов. А тут кілька хвилин і Єдиний державний реєстр судових рішень  знаходить  Na Consulting.

А поряд —  Integra Global Trade (виявиться, що також в схемі), і Biofuel Trading, і Bioenergy solutions, і Timber Technologies.

Усі —  в одній судовій ухвалі. Бонусом  — А.Вороновський та Н. Лисий.

Поява цього кримінального провадження – збіг неймовірних обставин.

Після повалення режиму Януковича, нова влада почала розслідувати численні корупційні злочини попередників. Серед них —  експорт лісу за кордон, курований начебто Віктором Сівцем, головою Держлісагенства України. Один із найближчих соратників Януковича, на думку правоохоронців був бенефіціаром двох фірм у Великобританії. І жодна компанія не могла експортувати ліс з України, не сплативши хабарі (у вигляді консалтингових послуг), на рахунки його структур.

Генпрокуратура України створила слідчу групу. Справа показова — підібрали найкращих. А, оскільки Волинь входить у п’ятірку лідируючих областей по заготівлі лісу, у групу залучили тутешнього слідчого в особливо важливих справах Сергія Божка.

Чоловік оцінив покладені на нього надії,  розплутуючи хитросплетіння офшорних компаній та відмивання грошей.

Напевне, Сергій Божко побачив, що попри втечу Віктора Сівця до Росії та ліквідацію обох фірм, бізнес “головного лісника Януковича” і далі процвітає. Лиш на зміну прийшли інші компанії – прокладки – і на рахунках осідають гроші вже не за консалтингові, а посередницькі послуги.

Для Божка не складало трудностей встановити, що на ринок лісу увірвалася Adalare Enterprises Limited, зареєстрована за адресою фірм Сівця. Як і провести паралелі між директорами ліквідованих і створеної – новозеландцями Ian Taylor та Abigail Kalopong, партнерами в незліченних проектах і фігурантами міжнародних злочинів – від шахрайств із банками у графстві Сомерсет та розкраданням 26 мільйонів доларів з будівництва заводу у Санкт-Петербурзі, до ведення проросійських дезінформаційних кампаній в Європі —  по відношенні до війни з Україною.

А, знайшовши Abigail Kalopong, та зіставивши з черговими новоствореними експортерами, простежити її зв’язок, до прикладу, із Timber Group LLP, що заполониларинок лісу на Чернігівщині.

Слідчі розробляли різні фірми.

І десь, на цьому етапі, справу із Генпрокуратури передали до НАБУ.

А матеріал, який не вдалося прив’язати до Сівця – залишився.

Дежлісагенство та доларовий снігопад

Слідчий Божко влітку 2017-го реєструє кримінальне провадження. Дає запити до правоохоронців та фінансових розвідок в численні європейські країни. І отримує всю красу картини: фірми — які купували, продавали, відмивали. Транзакції та рух коштів по рахунках. І головне, дані банківських документів та інформацію від фінансових розвідок – про бенефіціарів компаній.

В Україні лісова галузь – як піраміда. Зверху – Держлісагенство, під ним – обласні управління ЛМГ, а ще нижче – державні підприємства (лісові господарства).

Із картини, “намальованої” Сергієм Божком, видно, що керівництво із усіх цих сходинок лісової піраміди, сприяло компаніям А. Вороновського та Н.Лисого в експорті лісу.  Адже слідчий отримав численні документи, які підтвердили, що саме ці особи були бенефіціарами Bioenergy solutions, Biofuel Trading та ще з десятка інших компаній, через які начебто відмивалися гроші.

У чому злочин: лісові господарства продавали “товар” занижуючи вартість (маю контракти із різницею  до 56 – 65%). Аргументи різні – від “змінення” вологості до якісних показників.

Компанії українців перепродували ліс уже за ринковою ціною. Різниця – начебто відмивалася через пов’язані із ними десяток фірм. Це підтвердив і Держфінмоніторинг.

А готівка – розподілялася між учасниками та йшла на хабарі керівництву лісової піраміди.

(У подальшому, кримінальне провадження було закрите. Як це сталося – буде описано у четвертій частині).

А вся краса гри полягала у тому, що це були “шальні” гроші.

Bioenergy solutions та Biofuel Trading, витрат,  то й особливих не несли. Адже тисячі вагонів із лісом, із товаро супровідними документами та накладними їхали із держпідприємств прямісінько на заводи Egger та Schweighofer до Румунії.

Натомість, Bioenergy solutions та Biofuel Trading контракти із держпідприємствами, підписували на умовах DAP – тобто усі витрати до в’їзду на територію Румунії – навіть митні платежі – оплачували продавці — лісові господарства.

А далі, Bioenergy solutions та Biofuel Trading укладали аналогічні контракти із Egger та Schweighofer, де останні – як покупці, — несли усі витрати на території своєї країни.

Вони – лише виконавці

І як би не було все залізобетонно із доказами у кримінальному провадженні, та слідчий Божко  в “екстреному” порядку справу закрив.

Адже – навіть дитині зрозуміло, що два пересічних львівських молодих підприємця, не могли бути мозком у цій схемі. Вони – звичайні виконавці. “Засвічені”.

Організатори не будуть реєструвати безпосередньо на себе компанії для відмивання грошей, вони не ставатимуть підписантами по банківських рахунках у фірмах, що “експортують” деревину. Не здійснюватимуть грошові трансфери. Тим паче, коли мова йде про сотні та сотні мільйонів і тисячі вагонів лісу.

Хто ж були тими королями, які тримали ключі від корупційної схеми та загасили пожежу прокурорського слідства? 

Ми опишемо це в частині другій. Незабаром — “Кримінальний авторитет”. 

* Фігурантам розслідування були надіслані листи з проханнями про коментарі. На момент публікації, відповідей не було надано. Якщо все ж, відповіді на поставлені запитання надійдуть, вони будуть опубліковані в наступних частинах

Теги
Продаж
Офшори
Господарства
Лісові
Україна