А тепер оберемо її президентом? Вердикт суду США: на закупівлі “Таміфлю” Тимошенко “наварила” 19 мільйонів доларів

  • 21 августа 2018, 10:38
  • 5267

Суд США по округу Орегон виніс перше рішення на користь українського державного підприємства «Укрвакцина» і проти відповідача – корпорації Olden Group, LLC. Ця корпорація, як відомо, разом з українською компанією «Інтерфарм» виступали посередниками в закупівлі вакцини «Таміфлю» на кошти українського державного бюджету, здійсненої урядом Тимошенко.

Позов до суду США по округу Орегон було подано українським державним підприємством «Укрвакцина» за результатами аудиту діяльності уряду Тимошенко, здійсненого на замовлення уряду України відомої американською юридичною компанією «Траут Качеріс».

Перші результати аудиту були оприлюднені в жовтні 2010 року. У звіті аудіторовотмечалось, що уряд Тимошенко використовував «класичні міжнародні механізми з відмивання грошей». У ньому перераховуються нецільове використання бюджетних коштів, завищення цін при державних закупівлях, в тому числі і вакцини «Таміфлю» та інші порушення з 2008 до початку 2010 року. У документі також вказується, що використання офшорних компаній і підроблених контрактів призвело до «розтраті і нецільовому використанню державних коштів і збагачення групи осіб».

Позов до американського суду передбачав задоволення позовних вимог у розмірі понад 19 млн. Доларів США. Американський суд фактично виніс вердикт про наявність складу злочину у вигляді корупційних дій при закупівлі вакцини «Таміфлю» урядом Тимошенко.

Наслідком рішення американської Феміди повинне стати повернення більш ніж 19 мільйонів доларів США в державний бюджет України. Цікаво, що ця сума приблизно в 8 разів перевищує витрати на проведення аудиту діяльності уряду Тимошенко.

Теги
Укрвакцина
Тимошенко
Суд
США