Генерал Маломуж: Усі перші особи держави працюють на дестабілізацію країни

  • 20 марта 2018, 7:54
  • 3269

Розмова – з екс-головою Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010), генералом Миколою Маломужем.

Миколо Григоровичу, оскільки ви людина, яка досить довго очолювала службу зовнішньої розвідки, я хочу почути вашу думку стосовно ситуації довкола Надії Савченко та Володимира Рубана. Наскільки серйозними – з огляду на ваш досвід – є розмови про Армагеддон, який готувала Савченко в урядовому кварталі столиці.

Все це – величезні міфи. Йде велика політична боротьба між різними групами, ряд активних політиків завдяки цьому всьому намагаються дати старт своєму рейтингу. А влада хоче на цьому відпрацювати схеми нейтралізації активістів. Те саме відбулося й з Саакашвілі. Спочатку йому надають громадянство, а тоді забирають, спочатку його затримують і порушують справу, а тоді викидають за кордон. Тобто, з точки зору юриспруденції – це абсурд. Якщо є кримінальна справа, людина має бути затримана або знаходитися під домашнім арештом, під контролем правоохоронних органів, спецслужб.

Тут те саме. Спочатку Савченко – герой, спочатку Рубан – герой, переговірник, який реально визволяв людей. Тепер з них, уже розкручених політиків та активістів, які приносили конкретну користь, набули певного іміджу у суспільстві, ліплять терористів.

Хоча - ці люди самі дають приводи, виступають не просто в опозиції, а в такому, знаєте, авантюрному форматі. Зрозуміло, влада цьому підігрує, підсилає до них свою агентуру, своїх довірених, які стимулюють усі ці процеси.

Приміром, контакти, які були у Рубана, у Савченко з представниками російських спецслужб, використовувалися, коли було вигідно, для переговорів, для визволення полонених.

Потім в Адміністрації президента - за моїми даними - було прийнято рішення, що визволяти полонених повинен тільки президент, а Рубан - в сторону.

Але зрозуміло, що і Савченко знаходила і політиків, і активістів, і військових, які готові були іти проти влади…

Ну, вона готувалися до політичної кар’єри, це нормально.

Так, це нормальний процес, але вона вже становила реальну загрозу владі. І та починає думати: а яким же чином її нейтралізувати? Зрозуміло, втягнути в ту діяльність, яка буде кваліфікуватися як антизаконна.

А втягнутись їй було легко. Російські спецслужби чудово бачили, який психотип у Савченко і розуміли, що коли її відпустити, вона дестабілізує ситуацію в українському суспільстві. Ні Сєнцова, ні Кольченка, ні Клиха – нікого не відпускають. Проводять закриті суди, і невідомо, де усі вони зараз знаходяться.

Савченко, звичайно ж, може спрацювати - навіть несвідомо - на інтереси Росії, на дестабілізацію. Я розмовляв з нею, казав їй: «Надю, тебе будуть використовувати»…

А вона?

А вона заперечувала: «Ні, я – самостійна фігура…»

А яке враження вона на вас справила? Ви ж – професійний службіст, ви ж повинні розбиратися в такого ґатунку людях…

Я – професійний державний діяч, я не службіст, хоча частково й займався і державною безпекою, і розвідкою. Але я – не військовий, підкреслюю.

Ну, просто КДБ ще надовго залишиться в уяві людей як щось темне, зі знаком мінус… Але ми відійшли від теми. Повертаючись до Савченко – чи вона справді могла бути завербована якимись службами Росії чи вона просто недалека і неадекватна жінка?

Знаєте, є різні методи вербовки. Їх сотні. Наприклад, якщо ми говоримо про політиків високого рівня, то вони десятки років втягувались в кримінальні бізнес-схеми з Росією, з багатьма транснаціональними корпораціями. Це одна система вербовки. Вона може впливати на президентів, на прем’єрів, на депутатів. Легко.

А ви можете назвати прізвища цих агентів? Прямо зараз?

Не можу, тому що тоді відразу треба пред’явити звинувачення. Але я їх знаю всіх. Це і діючі керівники нашої держави, і попередники, і багато інших.

А ви не хочете пред’являти їм звинувачення?

А це – справа майбутнього. Змінимо модель влади, тоді будемо з ними розбиратися. З кожним. Хто здавав Крим, хто продавав ресурси…

Савченко ж у нас - це інший рівень впливу Росії. Вона за своїм психотипом буде проводити роботу в інтересах Росії, не маючи прямого агентурного контакту. Вона піарилась на чому? На переговорному процесі, на можливості звільнення людей, на можливості контактів з тією стороною. Вона сприймалась в суспільстві як людина, яка може поїхати, наприклад, до Захарченка, домовлятися про звільнення людей. Але з іншого боку, вона є опонентом влади.

Хоча, не маючи позиції державника, не маючи психологічної підготовки, не маючи дуже високих інтелектуальних здібностей, вона не стала політиком, вона просто піарилася на кон’юнктурних темах.

Але й оця її діяльність викликає велику алергію у діючих керівників, включаючи і президента України, і парламентарів, і спецслужб України. Зрозуміло, що з таким не миряться. В цій ситуації і відпрацьовувалася модель її нейтралізації.

Якщо людина рухається до якихось екстремістських дій, як правило, спецслужби діють так, щоб упередити можливі незаконні, тим більше - екстремістські, тим більше – терористичні дії.

Спецслужби проводять з людьми типу Савченко конкретну роботу.

Яку?

Приміром, говорять: ти маєш право в рамках демократичного процесу проводити будь-яку діяльність, але оце - межа. Якщо ти хочеш провести спеціальну операцію, або терористичну акцію, або - тим більше - провести якісь заходи в урядовому кварталі – тобі грозитиме до 15 років або довічно. Тому не смій цього робити, підпиши офіційне застереження, що ти повідомлена про усі перспективи, а після цього, якщо ти і далі продовжиш цю роботу, будеш відповідати в кримінальному порядку. А у нас відбулась абсурдна ситуація: і її, і Рубана втягували в такі дії навмисно.

І ще одне. В кримінальній справі оперативне питання має звучати так: чи могла одна людина зробити ось таку величезну диверсію? Не могла. Ну то може, не треба озвучувати те, що звучить так абсурдно?

Навіщо це робиться?

Тут проглядає намагання злякати суспільство. Хоча ані керівники держави, згідно Конституції, ані керівники спецслужб чи правоохоронних органів не мають права створювати в суспільстві складну психологічну, соціальну чи безпекову ситуацію.

Мені багато дзвонять і питають: якщо Савченко все ще на свободі, то це ж вона зараз почне стріляти і підривати все підряд?...

А сьогодні - від офіційних представників держави - прозвучало, що таких агентів, як Савченко, у нас може бути сотні. Подібні зави - це ознака чого? А це вже ознака авторитарно-тоталітарного режиму, імовірний скорий перехід до масових репресій. Як у Росії.

Зрозуміло, що і Савченко, і Рубан, і інші особи документувались під те, що вони – заговірники, що вони – терористи.

Хоча, по логіці, обов’язково треба було, щоб ця зброя (з якою затримали Рубана) була доставлена до виконавців, до організаторів імовірного теракту в Україні.

Але ж вона не була доставлена.

І це абсурдна ситуація! Рубан, все-таки, не дурна людина, він знає ситуацію, і він міг погодитися провезти зброю, лише якщо його уповноважені особи від спецслужб України переконали, що це в інтересах України..

Те саме, як я вже казав, по Савченко. Є офіційне застереження про недопущення злочину…

Є такий офіційний документ?

Так. Він передбачений відповідними нормативними актами, СБУ ним користується в деяких надзвичайних ситуаціях, щоб упередити злочин. Тобто, людина офіційно попереджається, розписується в тому, що її попередили…

Я спілкувався з багатьма керівниками країн - усі вони говорять: ми дуже уважно ставимося до психологічного стану суспільства і кожної людини, ми не маємо права його порушувати якоюсь недостовірною інформацією чи, тим більше, якимось дестабілізуючим фактором.

А ми не те що не бережемо, ми постійно розбурхуємо суспільство, скоюючи, таким чином, і моральний, і юридичний злочин.

Оце недопустимо. Якщо навіть якісь факти були відносно Савченко, Рубана, - спокійно проведіть оперативну роботу, проведіть процесуальні заходи, без напруги…

Фраза Луценка «а живих буде добивати з автомата» мене шокувала, я не могла повірити, що це - виступ генерального прокурора європейської країни із парламентської трибуни. Може, він був під чаркою? Я не розумію…

Справа в тому, що питання психіатричного освідчення перших осіб країни вже навіть перезріло…

Проходять психіатричну експертизу рядові представники спецслужб, не керівники. Керівники, як правило, політичні призначенці, - а це недопустимо. Якщо проходить людина відбір у контррозвідку – там тисячі тестів і детекторів, а голова СБУ - не проходить, президент країни не проходить, генпрокурор не проходить, депутати не проходять. Ну так кому ми довіряємо?

Про це ж не тільни Луценко заявив. А про що доповідав Грицак президенту, ви чули?

Тобто, усі перші особи держави фактично підтримують формат дестабілізації в країні.

Бездоказово нагнітають обстановку.

Мені здається, що це і є антидержавна діяльність..

Ми ж і говоримо, що така глобальна дестабілізація, яка іде від перших осіб держави, підштовхує усіх тих савченок. Оце великий гріх. Чому це робиться? Тому що треба утриматися у владі.

Тому треба йти на зміни….

Які?

В першу чергу, зрозуміло, проведення президентських виборів. Я питав керівників країн, які пройшли війни, і корупційні, і кланові, - як ви поміняли ситуацію? От Південно-Східна Азія, наприклад, Індонезія, Філіппіни, Малайзія. Вони кажуть: вікам купувалися вибори відверто, поки ми не пройшли через біду, поки величезна кількість людей не загинула, у нас все було в крові поки не відновилась еліта інтелектуальна, А тоді сказали: досить…

Ви говорите загальні речі про якусь абстрактну зміну влади… Але я до вас йшла з метро, поліція із собаками і автоматами стоїть вже у вестибюлі станції «Хрещатик». Я людей з автоматами бачила тільки під час Майдану, коли на під’їздах до Києва переймали машини з інших регіонів. Тобто, влада дуже серйозно готується до виборів.

Наш президент боїться ще більше, ніж Янукович. І ми перетворюємося в кримінальну, корумповану і поліцейську державу.

Перетворюємося, так. Ми це констатуємо. І що далі?

Щодня перекривають урядовий квартал, хоча ми, згідно Конституції, маємо право вільного пересування і ніхто не має права зупинить тебе, якщо ти не злочинець.

Я ж кажу: ми констатуємо цю ситуацію і ця ситуація погіршується. Але що нам робити у цій ситуації?

210 осіб із оточення діючої влади знаходяться під контролем спецслужб США, Німеччини, Великобританії, інших країн. Мова йде про 147 млрд доларів, які вони вивезли за кордон. Зараз ідуть розслідування. І вони намагаються натякнути Заходу: не чіпайте нас, тому що тут ситуація вибухне.

Під це, відповідно, прийнято багато законодавчих актів, приміром, так званий закон про реінтеграцію. Росії і так званим «ДНР/ЛНР» від нього ні холодно, ні жарко. А на кого діють всі майбутні обмеження? На громадян України. І не тільки на тих територіях. Уже ж можна, згідно цього закону, ввести військовий стан у Києві, виставити автоматників-кулеметників, як колись, під час Майдану, ставив Янукович у Адміністрації, у Кабміні і парламенті. До речі, й про те, за що ж стояв Майдан, - уже не згадується.

Ми говоримо про те, що люди просто тікають з держави. От позавчора глава Сейму сказав: за нашими даними, за рік у Польщу виїхало два мільйони українців.

Я щойно розмовляв з прем’єром Італії, він мені сказав, що до них 800 тисяч виїхало, в Португалії десь 400 тисяч українців сьогодні, в Іспанії - 600 тисяч, у Канаді - до мільйона чоловік, в США - до 800 тисяч чоловік, і в Росії до чотирьох мільйонів. Тобто, десять мільйонів виїхало за останні роки.

Оце така ситуація. І за неї несуть відповідальність президент, парламент, уряд. А вони говорять: ви самі винні… Сталася подія в Словаччині - вбили журналіста, який займався розслідуванням корупційних схем - і тут же прем’єр подав у відставку. Спробуйте і ви вчинити так само!.

Ви наводите приклади цивілізованих країн. Наша влада відрізняється від тамтешніх тим, що вона ігнорує суспільну думку. Суспільна думка, суспільні настрої на нинішньому етапі владі вже нецікаві, бо вона живе автономно від суспільства. І її це влаштовує. Але здається, що і суспільство це теж влаштовує, розумієте?

Знаєте, ми уважно вивчали суспільні процеси в країні останні роки я займався цим питанням і в РНБОУ, і в СБУ.

Люди не знають, як реагувати на всі ці події. А з іншого боку,і я вже про це казав, велика активна частина громадян виїхала за кордон. Тобто оця велика ефективна частина, яка усвідомлює, що відбувається, - у неї не виникло стимулу боротися з владою, вони виїхали. І знайшли собі інший формат життя. А залишилися, як правило, ті люди, які змирилися з ситуацією, тому що виступати проти влади надзвичайно складно.

Але все-рівно - у суспільстві є відсоток людей, які займають активну позицію, або які потенційно готові до цього. Ця позиція формується під час якихось суспільних процесів, якихось зрушень, масових виступів, якихось надзвичайних подій.

Влада – зі свого боку – намагається цього не допустити, залякуючи людей репресивними методами. І більша частина таких репресивних методів, як правило, - неофіційна…

От чому не я особисто, а наші партнери з США, з Європи, вже ставлять питання про зміну вади в Україні. Голова Національної розвідки США пару тижнів тому заявив, що в Україні величезні передумови дострокових виборів президента, а, можливо, і парламенту.

Знаєте, я в США був півтора місяці тому. Спочатку у них була велика надія на ту владу, яка прийшла після Майдану, а тепер ця надія зникла. Згадайте Мюнхенську конференцію, на яку зібрались 40 керівників держав і урядів, 80 міністрів оборони і закордонних справ, а на виступ нашого президента не прийшов ніхто.

Ви знаєте, Петра Олексійовича, здається, це не дуже-то й засмутило…

Петру Олексійовичу як з гуся вода. Але знаєте... Ющенко думав, що він обов’язково виграє другий термін, я з ним спілкувався не раз на цю тему. Янукович думав, що він вже як скала, навічно. І Петро Олексійович Порошенко теж дуже-дуже помиляється. Він живе в ілюзіях, дуже великих ілюзіях.

Слухайте, але ж він розумна людина, він прагматичний, він хитрий.

Він розумний і хитрий в своїх бізнес-питаннях, але недопустимо дезорієнтувати суспільство. Його викривали десятки разів у брехні: ми завершимо війну за два-три тижні, ми визволимо ці території, ми піднімемо рівень життя, а ми встановимо європейські стандарти, ми не будемо підвищувати тарифи… Цю «правду» всі відчули по своїм гаманцям. Про що ми говоримо? Це не якісь такі загальні оцінки. Тому тут вже і закордон - і Німеччина, і Великобританія, й Вашингтоні це не сприймають вже, бо така поведінка недопустима в цивілізованій практиці лідерів світу. А ми миримося. Ми звикаємо до репресій, звикаємо, що у нас вже оточили люди в якихось одностроях і з автоматами. Навіть якщо вони нічого не роблять, а тільки стоять, - це все-одно психологічний вплив на суспільство, це ж зародки поліцейської держави.

Ви кажете, ви спілкувалися з Порошенком відразу після його обрання?

Раніше, так, у нас постійна комунікація. Мало того, ми постійно збирали досвідчених військовиків, економістів, дипломатів, які готували для президента аналітичні матеріали.

Він знав, що це ті люди, які зроблять свою роботу. Але це - конкуренція. Це та ситуація, яка одразу демонструє його і його оточення непотрібність. Це загроза. Вірніше, це ним сприйнялося як загроза.

Словом, ви покинули надії донести до президента ваші ідеї. І що тепер робитимете?

Ми 28 березня збираємо Всенародне віче. Представники сіл, містечок, міст, районів, областей - планується приїзд двох тисяч людей.

А де збираєтесь?

В Жовтневому палаці. Збір о десятій ранку. Ми збираємо інтелект нації. Актив нації. Це громадські організації, але патріотичні, високоморальні, інтелектуальні осередки з усієї країни.

Ми хочемо, аби президент почув – ми знаємо як уникнути вибуху соціального.

Як?

Петру Порошенкові потрібно піти з посади президента.

І американці, німці, французи, британці - а я вже провів переговори з ними усіма - готові приїхати і бути посередниками в цьому процесі, щоб все було серйозно і легітимно. Це не те що оті всі виступи Міши…

Тому, згідно Конституції, Порошенко може відійти (від влади – ред.) і призначаються нові вибори. Треба буде призначити нового голову Верховної Ради, який у перехідний період буде виконувати обов’язки президента країни.

Я не зовсім розумію – ви щиро вірите, що Петро Олексійович подарує вам владу?

А я вам скажу… Якщо ситуація буде «закручуватися», якщо президент нас не почує, ми спокійно можемо провести народні збори України, передбачені Конституцією. Ми зберемо три мільйони. 50 тисяч атошників забезпечить правопорядок, ніяка Нацгвардія нікуди не рушить... Військові, які будуть забезпечувати порядок на всенародних зборах, не дозволять нікому порушить закон: ні екстремістам, ні правоохоронцям .

Все буде в рамках закону! Тоді вже в країну прибувають всі наші міжнародні посередники високого рівня і говорять Порошенку: давайте, все-таки, проведемо вибори нового президента, тому що інший варіант – це вже Румунія.

Або він спокійно, згідно Конституції, відходить, і йому зберігається життя, статус який-не-який. Але ми знімаємо напругу в суспільстві у такий спосіб.

Я вас запевню – якщо тут стоятиме три мільйони, то він бігом побіжить, тим більше, що і американці, і британці, скажуть: ми тебе чіпати не будемо, живи в Іспанії своїй спокійно. А там буде вже видно…

Що значить «а там вже буде видно»?

Ну, кримінальної відповідальності у нас не скасовували… Піночета «догнали» років через 40. Яким чином? Не фізичним, а юридичним. Тут питання стоїть – зробити все в рамках закону. У цьому – наші відмінності від цих усіх Саакашвілі, від савченків, від самого ж Петра Олексійовича, який намагається правити антизаконно. Це не Маломуж придумав. Це пропозиція від людей, які мислять.

Іншого в суспільних процесах цивілізованих країн світу не придумано. Тільки так проходить зміни влади - якщо мирним шляхом іти. Бо диктатура, до якої ми рухаємося із цією владою - недопустима. Диктатура – це репресії, це вбивства, це війна. Лякають Путіним, який прийде? Я скажу: Путін не прийде. Якщо ми консолідуємо суспільство, то Путін нічого тут не зробить. Якщо зберемо три мільйона, то ці ж три мільйона можуть розвернуться й самі піти на Путіна, аж до Владивостока. 100 тисяч не пройде, а три мільйона - точно пройдуть. Аж до Владивостока! І приїдуть ще американці з НАТО, які тут будуть як посередники знаходитись.

І Путін добре розуміє - якщо він піде на якісь неадекватні дії - то буде дуже багато проблем у нього. Я його знаю особисто дуже давно, він ніколи не ризикував.

Ви справді вірите, що на умовному Майдані може зібратися три мільйони українців?

Тут така ситуація. Ми штучно не зберемо нікого.

Але якщо люди будуть пасивні – тут ніколи й нічого не зміниться.

Теги
Порошенко
Майдан
Савченко
Интервью
Маломуж
Николай