Ігор Кушнір :запит на нове житло дуже великий

  • 4 июня 2019, 12:10
  • 4487

Президент «Київміськбуду» відповів на питання КиевВласть про те, як саме забудовники планують зробити житло доступнішим для покупця, враховуючи досить широкий вибір житлових комплексів, в яких сьогодні можна купити квартиру. 

– Програми лояльності були, є і будуть. Всі квартири від “Київміськбуду” можна купити за повну вартість зі знижкою, в розстрочку або за допомогою іпотечного кредиту, як одноосібно, так і за пайової участі. У кожної програми свої переваги. Купуючи на етапі “котловану” людина має не тільки найнижчу вартість квадратного метра, а й найширший вибір планувань, а якщо ще й за повну вартість, то економія на покупці становить до 10-15%, це істотні суми.

Розстрочка виручає, якщо у покупця немає всієї необхідної суми, заплативши 30-50%, залишок розподілять на виплату рівними частинами до введення будинку в експлуатацію, це в середньому (якщо купувати на етапі котловану) становить 16-36 місяців.

Іпотеку, як правило, оформляють ті, кому потрібен для погашення кредиту більш тривалий період або ж купують квартири в введених будинках, тобто з правом власності. “Київміськбуд” співпрацює з трьома банками. У них різні вимоги до позичальника і різні пільгові періоди, але термін, на який можна взяти такий кредит – від 1 до 20 років.

Пайова купівля дає можливість придбати квартиру не тільки одноосібно, а й на кілька людей, як співвласників. Це може бути подружня пара або близький родич одного з покупців, можливо один або партнер по бізнесу, і частка кожного в об’єкті визначається відповідно до відсотка оплаченої суми кожним із власників до загальної вартості квартири. Такою формою придбання можуть скористатися як два покупці, так і будь-яку кількість осіб, як в умовах 100% оплати, так і в розстрочку. Найчастіше, коли недостатньо грошей для здійснення одноосібної покупки, покупець змушений залучати до здійснення своїх намірів потенційних партнерів. Бувають також випадки, коли покупець навмисно привертає до покупки інших учасників, щоб розділити суму капіталовкладень або здійснити покупку не одного, а більше потенційно цікавих об’єктів будівництва. Кожен покупець визначає для себе, як він хоче/може зробити покупку, завдання наших менеджерів – підказати йому оптимальний варіант.

“Київміськбуд” співпрацює з трьома банками – це “Кристалбанк”, “Укргазбанк” і банк “Глобус”. У них різні умови за програмами співробітництва і це не закостенілий процес, ми постійно розробляємо нові кредитні умови, зараз, наприклад, в “Кристалбанку” можна взяти іпотечну позику на 18 місяців під 0,01% річних. Є й інші програми – кредитування під 5% річних, під 7,5% річних з різним терміном пільгового періоду, з різними вимогами до суми першого внеску. Вибираючи покупку квартири за допомогою кредиту, людина може прорахувати самостійно або за допомогою менеджера, наскільки це йому зручно і вигідно. Що стосується зниження ставок, то якщо ситуація після виборів не зміниться, то тенденція до зниження ставок буде спостерігатися і надалі. У людей, після банківської кризи, потроху повертається довіра до фінустанов, і ті, в свою чергу, готові на більш лояльні умови. Але говорити про те, що можливе зниження ставок до європейських, поки не доводиться.


Також “Київміськбуд” дає додаткову знижку для ветеранів АТО і учасників бойових дій. Для цього людина повинна написати заяву на ім’я Голови правління компанії і надати документи, що підтверджують його статус. Далі, заяву розглядають на засіданні Правління компанії та визначають розмір додаткової пільги. Активно підтримуємо державну програму Доступного житла. В кінці минулого року 5 сімей вимушених переселенців і учасників АТО змогли придбати квартири в нашій компанії за програмою 50 на 50.

Про прогнози на 2019. Виборний рік завжди непередбачуваний і давати прогнози складно, але інформація про зниження угод – сильно перебільшена. Запит на нові об’єкти, принаймні, в “Київміськбуді”, дуже великий. Як і потреба людей в житлі в цілому. Що стосується собівартості будівництва, то, на думку наших аналітиків, і на думку інших експертів галузі, вона буде і далі зростати. Прогнозуємо зростання на 15-20%. Згортати програми лояльності не плануємо.

Теги
Квартири
Київміськбуд
Кушнір
Ігор